ape pendapat anda ttg pemuda islam ini??


Saya ingin berkongsi cerita ini dengan anda semua mengenai sikap segelintir orang Melayu kita atau lebih tepat lagi orang Islam di Malaysia ...

Kejadian benar ini berlaku di Carrefour Wangsa Maju beberapa hari lepas. Seorang pemuda Islam yang berkerja sebagai 'cashier' di pasaraya tersebut telah menumbuk seorang lelaki cina.

Ini berlaku kerana ketika pemuda cina tersebut sedang membayar harga barangan, pemuda Melayu ini telah menegur pemuda Cina ini mengenai gambar baju yang sedang di pakai oleh pemuda cina tersebut. Gambar itu ialah seekor babi yang sedang memakai serban di samping seekor anjing yang memakai tudung lambang agama Islam.
Pemuda Melayu itu bertanya gambar apakah yang sedang di pakai oleh pemuda cina tersebut. Dengan rasa bangga dan tidak bersalah, pemuda Cina itu terus menjawab sambil menunjuk ke arah gambar bajunya dengan mengatakan babi yang memakai serban itu ialah Muhammad dan anjing yang memakai tudung itu ialah Khadijah.

Mendengar jawapan lelaki tersebut, pemuda Melayu ini dengan tidak disangka2, menumbuk muka si Cina tersebut.

Huru hara lah suasana di carrefour itu. Kemudian pemuda Cina itu memaki hamun lalu datanglah Manager Carrefour yang juga beragama Islam lalu memecat lelaki Melayu tadi. Apa yang di lakukan oleh Manager Carrefour tadi adalah satu etika yang patut di contohi kerana, menumbuk org sesuka hati memanglah salah...

Tapi malangnya, Manager tersebut bukan hanya memecat pemuda Melayu tadi yang sedang mempertahankan akidah agama Islam, tetapi turut memaki hamun pemuda Melayu itu dengan
kata2 kesat.

Pemuda Melayu ini pulang dengan keadaan hampa. Bukan kerana dipecat, tetapi turut di maki hamun oleh saudara seislam yang di sangkanya akan turut menjaga maruah orang Islam selepas di hina oleh lake Cina tadi. Sekarang ni pemuda Melayu ni sedang menunggu untuk di saman oleh Cina tersebut.

Beliau bukan takut malah tidak sabar2 untuk menunggu disaman oleh Cina tersebut kerana beliau ada alasan yang kukuh kerana bertindak demikian.

Pengajarannya, sikap pemuda Melayu tadi memang patut di contohi kerana ingin menegakkan agama Islam. Pada anda, berhati2 la..kerana saya percaya, tshirt yang di pakai oleh Cina tadi adalah salah satu strategi orang2 kafir untuk menjatuhkan maruah Islam.

Sebarkan kepada saudara2 Islam kita

Aku baca petikan nie dekat friendster.Pas baca aku terus post kat blog aku.Kalo korang orang Islam, sebarkanlah info nie dengan buat satu post dan link ke post ini.Semoga ia jadi satu pengajaran buat semua Islam.

1 Luahan hati:

S A D I Q U E said...

Rambut sama hitam tetapi hati lain-lain.

Memang berbeda pendapat di antara seorang individu dengan individu yang lain. Namun begitu bukanlah cara yang rasional untuk bertindak sedemikian.

Banyak lagi cara yang mampu kita lakukan selain daripada menumbuk atau memukul individu tertentu.

Islam tidak pernah mengajar kita supaya bertindak sedemikian..
Jika kita rujuk suatu kejadian di masa dahulu di mana Nabi Muhammad SAW sendiri telah dilemparkan dengan najis namun baginda tidak pula menumbuk mahupun mencaci orang tersebut.

Contoh serta akhlak Nabi itu jelas sekali dan kita sebagai umatnya haruslah mengikuti apa yang baginda lakukan.

Mengenai Manager tersebut, mungkin beliau bertindak mengikut keadaan. Jangan dipersalahkan begitu sahaja tanpa disoal selidik terlebih dahulu.

Cerita sebelah pihak mungkin tidak sama dengan pihak yang lain.

Oleh itu jangan kita lekas membuat konklusi serta andaian.

Pertimbangan itu penting dan bukan mudah sama sekali untuk seseorang itu bertindak tanpa sebarang cecat cela.

 
© Grunge Theme Copyright by idopku mylife | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks