ak tanpa hidayah??~

hai.. samekom sume.. ak dtg kembali dgn cerita lain..

ni juga ttg ati dan perasaan ak sbg sorg lelaki yg lemah di sisi allah swt..

sbenarnye.. jumaat lepas rayer ke3 roslan dak kelas ak ade buat tazkirah ttg SAYANG mENYAyang sesama umat islam.. as kite sume bersaudara..

his main point yg menusuk ati jiwa rage aku adalah.. bile umat islam tak bertegur sape ( gaduh or merajuk or ape) lebeh dr 3 hari kite akan ditutup pintu hati n tak dpt hidayah dr ALLAH swt..

so dis thing actuali hapend to me!!! mmg tercucuk idong la drg die ckp pagi tuh..

dah hampir setahun ak tak bertegur sape dgn seorg lelaki bergelar PAPA..

ade la gak msg2 dlm nset tanye kabar namun slalu terdetik dlm ati ak nk jupe die dgn isteri baru die.. mak angkat ak la kot.. ops ape lak mak tiri daa.. hahaha..

hmm papa mula buat hal since 4 tahun lepas since die tgaL kan ak, my arwah mama n adik kt subang jaya.. idop bagaikan bergantung tak bertali..

mama dgn her sakit lagi kene tanggung ak adik beradik 5 org.. huh!! damn kejam gle lelaki nie..

bkn ape.. ari2 my mom jual kueh.. siap slalu kene tipu dgn kedai lagi.. yuran skola.. mkn minum kami.. hmm btoi2 seksa.. last2 pindah tgal kat kampung tok.. murah skit living cost kn..

nasib ade pakcik2 ak yg baek2 n prihatin bantu kami dr segi duit.. sampai lah akhir tahun 2007 my mom kene attack balek dgn penyakit pembunuh no 1 dunia cancer.. n dis time dkt liver.. huh.. the most vital organ kn.. ak time nie bru abes alevel.. dok umah jage die hari2... tgok her with her sufering life till the end of her life 11 january 2008..

hari itu lah hari yg sgt2 ak tak leh lupe kan.. sedih sgt2.. aku rase idop nie dah tak bermkna lg..

rase nk jek terjun gaung ikot her pergi.. but then me as da elderst kene b strong.. ak nagis adik2 ak ape dorg rase? me rase gv up adik2 ak rase cane? so ak troskn laa idop nie dgn semangat tuk membela nacib adik2 ak yg ak sygi sgt2!!~ ak bedoa hari2 supaya dpt capai cite2 ak jadik doktor n help my bro n sis..

i promise to u mama!!~ dont wori.. rizal akan jage adik2..

hmm n on dat day it self dgn perasaan sedih teramat.. kering air mata ak menangis.. perasaan marah dan kecewa.. dgn merenung kan kubur mama ku... selepas sume org dah meningalkan tanah pekuburan.. ak keseorangan melayan fikiran yg serabut nie.. ak bersumpah didalam hati untuk tidk memaaf kan papa dan tak nk mengaku papa lg selama2 nyer... bayang kan la die not even dtg lawat my mom pon sejak die sakit.. n time dtg jengok kubur bawak isteri baru die!! damn~ tension gle ak.. rase nk jek ak tumbuk die hari tu.. sejak dr itu sumpah ak berlarutan

dan hingga hari ini ditanah manipal nie ak maseh tak dpt nk kontek ayh ku..

dikala syawal menjelma.. terdegar seruan takbir raye di laptop ku.. sumpah terdetik n terusik hati ak untuk berjumpe n sujud di kaki papa memohon maap... papa.. jauh didasar hati ini rizal sayang kan papa sangat2.. kenangan kite selama 19 tahun tak mampu rizal abai kn..

walaupun kau punca ibu ku pergi.. namun ko tetap papa.. ayh.. bapa.. yg membawa ak ke alam dunia ini.. ya ALLAh.. ampuni lah dosa hamba mu ini.. temukan lah ak dgn papa yg ak rindui..

didunia ni.. ak hanye ade adik2 ak.. shahira daniel zarif n farah.. pakcik2 ak yg byk support ak.. rakan2 seperjuanagan.. dan engkau ya ALLAH.. dan tak lupe juga pada papa.. tolg temuikan ak dgn die selagi nyawa dikandung badan..

dan dgn ini.. adakah ak layak di beri HIDAYAH? adakahh ak telah memutuskan tali silaturahim?

patot kah ak terima ayh ku dgn keluarga baru nye, sedang kan die meningal kn kami satu famili n abai kan tanggungjawab die sbgai sorg bapa dan punca kepergian ibu ku?

adekah sumpah ak benar2 ak mksudkan atau hanye mainan hati dan perasaan..

mama.. rizal syg mama sgt2.. pemergian mu sgt dirindui!!~ slalu mimpi kan mu baru2 nie.. dengari lah doa2 harian ku pada mu.. moge ianya membantu mu di sana..

dont wori!!~ rizal akan capai cite2 rizal.. mama trust me k!! adik2 pasti dibela.. janji rizal pada mu.. wasiat mama yg terbesar yg ak akn pikul..

so secara keseluruhan nye.. tazkirah seperti ni membawa seribu satu makne kepada kite.. beringatlah kite dunia ini hanye persingahan dan sayangi lah org yg disayangi selagi di pinjamkan umur yg panjang..

kepada korg sume.. hargai lah ibu bapa kite.. meraka tak kekal didunia ni.. bile2 saje allah bole tarik balik org kite sayangi.. cume nasib ak dan takdir ak allah ambil kembali pinjaman ibu agak awal dr sepatot nye..

takpe lah.. skang ak da bole trima dgn sume yg belaku..

idop pelu diteroskan..

dgn lebeh matang..

11 Luahan hati:

diasara said...

........
if u cn forgive your dad even after what he's done.. thats the best gift u cn give to YOURSELF!
hidayah will cm if you pray for it, n untuk Allah to test u like this is hidayah itself~

S A D I Q U E said...

sumpah aku tersentuh sangat hati bace post nie..
tak sangka aku ade sesuatu yang mana aku boleh banggakan kepada parents aku dan orang lain iaitu ko Shah.
kawan aku yang betul-betul kuat semangat.
dari luar nampak ceria tetapi didasar hati Allah swt yang tahu.

Antara ko ngn Ayah ko aku tak berani nak cakap apa-apa.
Hidup mati tu takdir Allah Swt. Tiada salah sesapa.
Mungkin mudah untuk berkata kan tapi bukan mudah untuk menerima.

Apa-apa pun Shah kalau ko ade problem takde hal. Kite orang leh support ko.

Be strong and have faith alright.
Aku sentiasa ada untuk tolong ko.

bal syafiq said...

shah, jgn sedey2...hepi slalu k..
sumenye ade hikmah ...
xksh la pahit sgt bende tu, tp kene pecaya yg Allah swt akn brikan yg tebaik kpd hambaNya yg slalu mendoakan kebaikan dan kebahagiaan.. yg penting jgn putus asa dlm idup... kitorg sume ade kt sini, ade pape dtg jek kt kitorg...kite share same2...hehe

ShahRezaL said...

hmm samekom kwan2.. ak teharu gle dgn komen2 korng..
ak bkn ape.. kdg2 susah nk tenang kn ati nie tanpe diluahkn.. nk pendam sorg2 nati mkn ati kn..
jadi blog ni ak jadik kan sandaran n tmpat mengadu..
trima kaseh ats nasihat2 korg... sumpah ak banga ade membe mcm korg!!

ukhwah fillah abadan abada..

ukhwah kerana allah kekal selama2nye..

adiOs~

syafiq marwan@mazuan said...

Aku... terasa gle gak bc post ko nie, sebb ak pun ada konfrontasi gak, tp ngan member ak la...

Antara ko ngan ayah ko, ak tkde comment. Tp, ada satu bende je yg ak bleh cakap. Sedangkan Rasulullah, manusia yang paling sempurna sifatnya pun ampunkan apa yg yg orang buat kat dia. Inikan pulak kita, insan yang maha lemah ni... sapa la diri kte ni klu nk dbandingkan ngan junjungan besar kte, Nabi Muhammad s.a.w. ....

Tp ak tk bleh ckp apa2 pun. Cakap senang la ye tak? tp ak tk alami apa yg ko alami. Allah amat menyayangi org yg memaafkan kesalahan org lain. We aren't prfect...

Apa2 pun, klu ada apa2 mesej la ak. Jrak tkde jadi masalah. Be strong, klu ko jatuh berkali- kali, bangun semula utk jadi org yg lebih kuat.

Best regards.

a.s.m.a said...

Assalamualaikum..

post nie wat ain rasa sedey sesgt..1st time ain bc dan rasa sendiri luahan ati rzl..as ur cousin,ain memang rasa rzl sangat tabah and buat ain rasa hormat sgt..ain takda courage sekuat itu..keep it up bcoz ur sis and bro get their courage from you..

lama ain fikir nak susun kata2 yang nak tulis kat cni..ain tak layak cakap pa2 sebab ain takda kat tempat rzl,rzl yang merasakannya but still i can be a good listener..if you need me i be there 4 u.. :-)

pasal pak cik..secara jujurnya ain yang hanya melihat dari jauh pun feel the pain that you had,susah untuk maafkan pa yang dia dah buat but still air yang dicincang takkan putus kan..he still ur father..ain pernah dengar orang cakap kalau kita maafkan orang hati akan rasa lebih tenang..fikir2 kan sediri..

all d best 2 u kat sana..jangan tensen2 studi,banyak doa pada ALLAH moga Allah mudahkan perjalanan hidup kita,insyALLAH..dugaan itu datang menandakan ALLAH masih sayang pada kita,insyALLAH..

P/S: jgn riso pasal adik2 rzl kat cni..insyALLAH diorang ok..yg ain dapat bantu juz contact iya and farah..try to be a good sis to them..hopefully membantu..

ShahRezaL said...

ain.. thanks sbb support rizal..
paklang papa ain pon byk bantu kami..
kdg2 rase segan pulak..
hmm thanks tgok2kan adikk2 rizal.. hopefulli allah berkati ain sekeluarge..
samekom..

nor said...

shah..
walaupon baru cm jd kwn ng ko kt sni..cm xlyk jerk nk campur soal pribadi tp ak stil wanna leave a comment..
serius touching kisah ko..ak pon xdpt byg cne kalo ak yg lalui sume..dahla ak pon ank slung kan..
but then rememberlah 1 thing..,bnda nih salu ak pegang ble ak down..
sesungguhnya Allah itu xkan mguji hambanya melainkan yg kita tmampu jerk.. dan stiap yg blaku ader hikmahnyer..Dia yg lebiy mgetahui.. n wateva happen..,hepy or sad..go back to Him..tiada cinta kasih dan penawar yg lebiy baik dari Tuhanku dan Tuhan mu..iaitu ALLAH..
dan sesungguhnya antara yg akn dbwa ke alam barzah nti adlh doa anak yg soleh.. ko phmla mksd ak kan.. xper..,insyAllah..,ramai yg akn mmbantumu.. jd be strong k!!
may ALLAH bless u..

norfaridahanum mad norizan said...

may Allah bless u..
serius x penah tau..
tabahkan ati n take care ye
hidup mesti diteruskan=)

teachernur said...

assalammualaikum rezal,

i cant help but to spill tears on ur entry, i can really feel your pain. I have all respects for Allahyarham your mama, she is one courageous woman i have even known and doa kita insyaAllah sentiasa bersama dia, but I think, she is already well accepted by Allah, and maybe now waiting for her beloved children di syurga, maybe she already become the honourable guest of the Prophet SAW.. wallahualam... think of all the nice things about her as Allah dah janji akan menyempurnakan segala janji Allah pada hamba-hambaNya yang bertaqwa... and she is one of them insyaAllah..

one thing kak mama nak correct your mind, or your perception, your mummy died, not because of your father, dear. Your mother died because sudah tiba masanya bagi dia mengadap yang Maha Esa, tak cepat satu saat, tak lambat satu saat. Setiap yang berlaku ada hikmah nya, mungkin kerana sayang pada iman Rizal dengan adik-adik maka Allah turunkan ujian yang sebegini getir untuk Rizal dan adik-adik, fikir, sekiranya it is the other way round, sekiranya Allah jadikan papa well off since kerja kat esso, no problems in the family, mungkin rizal dengan adik-adik jadik budak-budak subang jaya yang spoilt? kita tak tahu kan? sesungguh nya Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuk kita, jadi lah kita hamba Allah yang redha pada segala ketentuan Nya.

about papa rezal, bukan hak kita untuk menghukum. segala perbuatan akan dihisab oleh Allah SWT, kita tak ada upaya walau untuk membalas perbuatan jahat, kerana itupun Allah tak benarkan. Allah beri hidayah pada sesiapa sahaja yang dia mahu... kejam kah papa rezal berbanding dengan saidina umar r.a. yang pernah menanam 3 bayi perempuan nya hidup2 sewaktu beliau masih jahil? papa rezal tergolong dalam orang-orang yang jahil. tanggunjawab kita untuk mendoakan agar mereka-mereka diberi hidayah Allah... dan siapa tahu, apabila menerima hidayah, mereka akan jadi insan yang lebih baik dari kita? wallahualam...

kak mama doakan rezal dan adik-adik berada dalam lingkungan rahmat Allah SWT sentiasa...insyaAllah

ShahRezaL said...

thansk sgt ats nasihat.. do open my eyes..

 
© Grunge Theme Copyright by idopku mylife | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks